Γιατί σκάκι;

Άσκηση για το μυαλό

Η ενασχόληση με το σκάκι εξασκεί τόσο την αναλυτική όσο και τη συνδυαστική ικανότητα του νου μας. Ιδιαίτερα ωφελούνται η υπολογιστική ικανότητα, η ικανότητα λήψης αποφάσεων, η μνήμη, η αυτοσυγκέντρωση, η παρατηρητικότητα και η φαντασία. Έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που παίζουν συστηματικά σκάκι έχουν υψηλότερες επιδόσεις στις θετικές επιστήμες, ιδιαίτερα στα μαθηματικά, αλλά και αυξημένη κριτική ικανότητα.

Είναι όμως ένας ιδανικός τρόπος και για τους ενήλικες να κρατούν τον εγκέφαλό τους σε φόρμα. Το σκάκι είναι ανεξάντλητο. Όσα χρόνια κι αν παίζει κανείς, πάντα θα υπάρχουν πράγματα να μάθει και οι παρτίδες δε θα παίζονται μηχανικά. Σημειώστε ότι η χρόνια ενασχόληση με το σκάκι μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης αλτσχάιμερ και γεροντικής άνοιας και συνίσταται σε ανθρώπους που έχουν ιστορικό εμφάνισης των νόσων αυτών.

Ευκαιρίες για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι διακρίσεις και τα ρεκόρ σε διεθνείς αγώνες (Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς, Ολυμπιακούς) επιτρέπεουν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανεξαρτήτως επίδοσης στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αλλά και τα μετάλλια σε Πανελλήνιους αγώνες δίνουν μόρια και διευκολύνουν την εισαγωγή των υποψηφίων. Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (κατηγορία 2).

Ευγενής άμιλλα

Το σκάκι είναι άθλημα, συνεπώς απαιτεί και καλλιεργεί τις ποιότητες που απαιτεί κάθε άθλημα: Αγωνιστικότητα, υπομονή, επιμονή, συνεργασία, ανταγωνισμός. Είναι όμως ένα ιδιαίτερο άθλημα με παράδοση στην ευγένεια. Στο σκάκι δεν υπάρχουν αναβολικά, στημένοι αγώνες ούτε επεισόδια μεταξύ οπαδών. Στους περισσότερους αγώνες δε χρειάζονται καν διαιτητές, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ παιχτών είναι σπάνιες(!)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.